Osallisuus on yksi hyvän elämän peruspilareista, jota voidaan edistää myös virtuaalitodellisuudessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittelee osallisuuden yksilön tasolla kokemukseksi, joka syntyy, kun ihminen tuntee kuuluvansa itselle merkitykselliseen yhteisöön. Kun ihminen kokee arvostusta sekä luottamusta yhteisössään, sekä mahdollisuuksia vaikuttaa yhteisönsä asioihin, voidaan puhua osallisuudesta yhteisötasolla. Yhteiskunnallisella ja tasolla osallisuus tarkoittaa yksilön oikeuksien ja mahdollisuuksien toteutumista ja mahdollisuutta osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Hyviä esimerkkejä mahdollisuudesta vaikuttaa päätöksentekoon ovat vaikkapa nuorisovaltuustot, vanhusneuvostot, sekä monet kolmannella sektorilla toimivat edunvalvontajärjestöt. Lisäksi palveluiden hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella tuetaan ihmisten osallisuutta. Osallisuuden edistämistä on myös sekin, että miten yksilötasolla otamme lähimmäisemme huomioon arjessa ja miten ihmisinä tuemme toisiamme.

Virtuaalitodellisuus osallisuuden edistäjänä

Mietitäänpäs seuraavaksi virtuaalitodellisuutta ja sitä, miten sen suomia mahdollisuuksia voisi hyödyntää ihmisten osallisuuden edistämisen suhteen. Kerron seuraavaksi neljä esimerkkiä alueista, joissa virtuaalitodellisuuden käyttäminen voi tuoda merkittäviä hyötyjä osallisuuden edistäjä. Nämä ovat empatian vahvistaminen, esteettömyyden edistäminen, sosiaalisuus sekä koulutus.

Empatian vahvistaminen

Virtuaalitodellisuus (VR) voi toimia tehokkaana työkaluna empatian lisäämisessä. VR:n avulla voidaan luoda immersiivisiä kokemuksia, jotka auttavat ihmisiä ymmärtämään syvällisemmin toisten näkökulmia ja kokemuksia. Esimerkiksi pakolaisten, ikäihmisten, vammaisten tai syrjäytyneiden ihmisten tarinoiden kokeminen virtuaalitodellisuudessa voi herättää myötätuntoa ja lisätä ymmärrystä heidän tilanteestaan.

Esteettömyyden parantaminen

VR voi tarjota esteettömiä osallistumismahdollisuuksia henkilöille, joilla on fyysisiä tai sosiaalisia rajoitteita. Virtuaalitodellisuuden avulla he voivat osallistua tapahtumiin, tilaisuuksiin tai aktiviteetteihin, joihin he eivät muuten pystyisi osallistumaan. Tämä voi merkittävästi parantaa heidän elämänlaatuaan ja mahdollisuuksiaan osallistua yhteiskuntaan.

Sosiaaliset yhteisöt ja verkostot

Virtuaalitodellisuus mahdollistaa uusien sosiaalisten yhteisöjen ja verkostojen luomisen. Tämä on erityisen tärkeää nykypäivänä, kun monet ihmiset kokevat eristyneisyyttä tai yksinäisyyttä. VR-ympäristöt voivat tarjota turvallisen ja mukautuvan tilan, jossa ihmiset voivat kohdata toisiaan, jakaa kokemuksia ja luoda merkityksellisiä suhteita, riippumatta maantieteellisistä rajoista.

Koulutus ja oppiminen

Virtuaalitodellisuus tarjoaa uusia mahdollisuuksia koulutukseen ja oppimiseen. VR:n avulla voidaan luoda oppimisympäristöjä, jotka ovat sekä immersiivisiä että interaktiivisia. Tämä mahdollistaa oppilaiden ja opiskelijoiden ymmärtää monimutkaisia aiheita paremmin ja osallistumaan aktiivisemmin oppitunneilla. Esimerkiksi biologian oppitunneilla oppilaat voivat tutkia solujen toimintaa tai historian tunneilla vierailla antiikin Roomassa.

Virtuaalitodellisuudella on tärkeä rooli osallisuuden edistämisessä

Virtuaalitodellisuuteen perustuva kokonaisuus voi toimia hyvänä aktiviteettina myös erilaisissa ryhmätilanteissa: Virtuaalilasien sisältö voidaan heijastaa esimerkiksi valkokankaalle ja näin voidaan saada yksilön kokemuksesta koko ryhmän yhteinen kokemus. Virtuaalitodellisuuden mahdollisuudet vahvistaa empatiaa, parantaa esteettömyyttä, luoda sosiaalisia verkostoja ja innovoida koulutusta tekee siitä arvokkaan työkalun yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi.

Virtuaalitodellisuuden avulla voi auttaa rakentamaan inklusiivisempaa ja yhteisöllisempää yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus tulla kuulluksi ja osallistua aktiivisesti. Tämä korostaa virtuaalitodellisuuden merkitystä nykyaikaisessa yhteiskunnassa, jossa osallisuus ja yhteisöllisyys ovat keskeisiä hyvinvoinnin tekijöitä.

Kirjoittajasta

Sami Husari nuorten maailmaa hyvin tunteva yhteisöpedagogi, joka kulkee vapaa-ajat luonnossa taltioiden erilaisia luontokohteita ja maisemia VR-laseilla katsottaviksi.

Jos haluat keskustella ja ideoida lisää virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksista, ota yhteytta: sami.husari@atapley.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *